ДНЗ "Вище професiйне училище № 2 м. Херсона"

приймальнa комiсiя:

095-365-24-25 097-175-46-77

002vpu@i.ua

Вступна кампанія 2023 року: до чого готуватися абітурієнтам

  До початку вступної кампанії залишилося якихось пів року, але й досі законодавчо не визначено, як проходитимуть вступні іспити: зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), національний мультипредметний тест (НМТ) чи щось інше?

      Наразі у Верховній Раді зареєстровані три законопроєкти, що мають унормувати ці питання. Один – урядовий, що містить пропозиції МОН (8228-1) та два депутатських: 8228 (автори – Лариса Білозір та інші) і 8228-2 (автори – голова парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак з колегами). 

      Невідомо, чиї ідеї зрештою переможуть у парламенті. Але в загальних рисах зрозуміло, до чого готуватися вступникам, бо в позиціях МОН і народних депутатів є чимало спільного. Різниця лише в деталях. Отже, як завершиться навчальний рік і буде організований вступ?

      Немає сумнівів у тому, що державної підсумкової атестації цього року не буде. Це чітко визначено в усіх трьох законопроєктах

Знову національний мультитест

ЗНО в традиційному форматі не буде, замість нього проведуть НМТ, як це було у 2022 році. 

Генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров пояснює: «Ніхто від ЗНО не відмовляється, але зараз провести його в традиційному форматі неможливо, передусім, з питань безпеки. Залишаються проблеми з логістикою. Практично неможливо надіслати пакети з паперовими завданнями спеціальною поштою в усі куточки України і за кордон, а потім повернути бланки завдань таким самим чином. І, нарешті, фінанси. Бюджетне фінансування передбачене, але вже в 2022 році міністерству доводилося залучати додаткові кошти для окремих ланцюжків технологічного процесу зовнішнього оцінювання. Наша задача – організувати все так, щоб максимально наблизити НМТ до ЗНО».

      Уже зрозуміло, що, на відміну від минулого року, на НМТ буде два тести: перший – з обов’язкових предметів і другий – з предметів за вибором. 

     І якщо минулого року національний мультитест охоплював лише українську мову, математику та історію України, то тепер загальний перелік предметів буде більшим: до нього додадуть іноземну мову та природничі науки – фізику, хімію, біологію і, можливо, навіть географію (цей предмет запропонований у законопроєкті Сергія Бабака та його колег).

   Головна інтрига полягає лише в тому, які навчальні предмети мають обов’язково входити до мультипредметного тесту, а які – за вибором вступника. От тут у Міносвіти і в групи народних депутатів різне бачення.

Предметні блоки мультитесту: позиція Міносвіти

    У Міносвіти вважають, що основний НМТ має містити чотири обов’язкових предмети: українська мова, математика, історія України та іноземна мова.

      Тестування планують провести в один день, але двома блоками з короткою перервою між ними:

  • перший блок – українська мова та математика; 
  • другий блок – історія України та іноземна мова. 

      Це означає, що для складання основного НМТ вступникам потрібно буде прийти на пункт тестування лише один раз, що важливо з міркувань безпеки, а також легше організаційно і фінансово.

      Якщо ідеї МОН будуть підтримані, то можна передбачити, що обов’язкове тестування з іноземної мови потішить далеко не всіх школярів.

      Як бачимо, до переліку обов’язкових предметів не ввійшли природничі науки. Але як можна вчитися на лікаря, наприклад, без знання біології?

      Для вирішення цього питання Міносвіти пропонує провести ще один додатковий тест НМТ – з фізики, хімії чи біології. Його складатимуть не всі, а лише ті, хто матиме таке бажання.

     Міносвіти також хоче дозволити вступникам впливати на результати тестування: за бажанням можна буде замінити оцінку з історії чи іноземної мови в конкурсному балі на оцінку з фізики, хімії чи біології, отриману на додатковому тесті.

Складові мультитесту: позиція Сергія Бабака та його колег

     У законопроєкті Сергія Бабака та його колег – народних депутатів (8228-2) запропоновано, щоб кожен абітурієнт складав два тести НМТ, які проводитимуться в різні дні.

Перший тест – із двох обов’язкових предметів (українська мова та математика), однаковий для всіх.

Другий тест – із двох предметів за вибором:

  • перший предмет – на вибір історія України / одна з іноземних мов;
  • другий предмет – на вибір хімія / фізика / біологія / географія або історія / іноземна мова (якщо їх не обрали як перший предмет).

Коли розпочнеться реєстрація на НМТ – 2023

  • Очільник МОН Сергій Шкарлет повідомив, що реєстрація на НМТ стартує у квітні 2023 року.
  • Тестування вступників мають відбутися у червні – липні 2023 року у межах основної та додаткової сесій.

Оксана Онищенко, оглядачка з питань освіти, для Освіта.ua.


Освіта.ua
12.12.2022

Катерогія: Новини